Het leven is beter als je je favoriete dingen kunt combineren. Dus waarom geen koffie en cocktails mixen? Koffielikeur, koude koffie, espresso… ze zijn allemaal geweldig om te gebruiken in koffiecocktails. De Espresso Martini is waarschijnlijk een van de bekendste koffiecocktails, maar daar houdt het niet op! Er is een hele wereld aan koffiecocktails waar je de hele nacht van zult bruisen. Liever een frisse koffie mocktail? Wat dacht je van een Espresso Tonic. Geschiedenis van koffie cocktailsVan het eeuwenoude beeld van een mopperende detective die wat niet-identificeerbare drank in zijn ochtendkoffie schenkt tot de eerste Irish coffees die in de jaren 40 worden bereid, koffie en cocktails hebben een lange geschiedenis als drinkmaatjes. Bij Mixology draait alles om het vinden van de juiste balans in een cocktail en koffie biedt complexiteit en een ongelooflijk breed scala aan smaken die ideaal zijn om in cocktails te gebruiken. Afhankelijk van de herkomst van koffie, hoe deze is verwerkt, gebrand en bereid, kan het een krachtig bestanddeel zijn van een mixdrankje. De Espresso Martini s misschien wel de beste en meest populaire koffiecocktail uit de jaren 90. Het werd in 1983 gecreëerd door Dick Bradsell in de Soho-brasserie in Londen. Het verhaal gaat dat een jong supermodel om een drankje vroeg om ‘me wakker te maken en me te neuken’. De Espresso Martini, bestaande uit wodka, koffielikeur en espresso, deed precies dat. Het werd al snel een icoon en is tot op de dag van vandaag de meest populaire koffiecocktail en een hoofdbestanddeel van drankjes na het eten wereldwijd. Koffie mocktailWil je liever een koffiemocktail, dan kun je een heel simpele variant op de Espresso Martini proberen: The Caffė Shakerato. In zijn eenvoudigste vorm wordt een Shakerato gemaakt door vers gemaakte espresso, eenvoudige siroop te combineren en krachtig te schudden met ijs totdat er schuim ontstaat wanneer het wordt gegoten. Meestal geserveerd in een Martiniglas of een ander gesteeld glas. Om in de koffiemocktail-categorie te blijven, waarom probeert u dan niet een Spritzy Americano? Deze koffiecocktail is rechttoe rechtaan, verfrissend, levendig met een bitterzoete afdronk. Meng eenvoudig gelijke delen espresso en vers sinaasappelsap met de dubbele hoeveelheid sodawater. Ierse koffieDe Irish Coffee werd voor het eerst gemaakt in de jaren 40 door Joe Sheridan die werkte in de haven van het Ierse dorp Foynes. Hij bereidde een rondje drankjes met warme koffie, een scheutje Ierse whisky, suiker en licht slagroom voor een groep kille Amerikanen die net uit een Pan AM-vliegboot stapten. Op een koude, ellendige regenachtige dag zijn er maar weinig dingen zo geruststellend als een Irish coffee. Deze koffiecocktail blijft een favoriet aller tijden en heeft ons veel variaties op het originele recept gegeven. Twee gekoelde varianten van de Irish coffee zijn:
Black- & White RussianEen andere echte vintage koffiecocktail is de Black (of White) Russian. The Black Russian werd in 1949 gecreëerd door Gustave Tops, een barman in het Metropolitan hotel in Brussel. De drank, bestaande uit gelijke delen wodka en koffielikeur, werd bereid voor Perle Mesta, een rijke Amerikaanse socialite die bekend stond om haar uitbundige feesten. Rond de jaren ’60 witte Rus werd geboren, simpelweg door licht slagroom of melk toe te voegen aan het Black Russian-recept. De White Russian werd vereeuwigd in 1998 toen Jeff Bridges, die de Dude speelde in The Big Lebowski, er 8 opslokte in de loop van de film. (Hij liet een negende op de grond vallen). Dus of je nu in de stemming bent voor zomerse koffiecocktails, een koffiemocktail of een boozy cafeïne-hit koffiecocktails zijn hier om te blijven! |
https://koffiemachine.org/espresso-tonic/ |